Corona: Bijzonder uitstel van betaling

Ben je ondernemers of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je, nadat je aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Het uitstel geldt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonbelasting.

Als de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen, stopt zij met invorderingsmaatregelingen. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonbelasting hoef je dan niet te betalen. De individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats en de Belastingdienst kan aanvullende voorwaarden stellen.

Regels en voorwaarden uitstel van betaling

  • Het verzoek moet schriftelijk worden ingediend.
  • In de brief moet worden aangegeven dat door de uitbraak van het Coronavirus de betalingsproblemen zijn ontstaan.
  • In het verzoek moet je aangeven om welke reeds opgelegde aanslagen het gaat.
  • Je moet binnen 4 weken na de aanvraag een verklaring van een derde deskundig toesturen. De verklaring hoeft niet bij het verzoek te worden gevoegd. De Belastingdienst wil dat uit die verklaring duidelijk wordt dat:
    • Er sprake is van bestaande betalingsproblemen;
    • De betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn als gevolg van het Coronavirus.
    • De onderneming levensvatbaar is.

Verlaging van de voorlopige aanslag

Wanneer je een lagere winst verwacht door de uitbraak van het Coronavirus en je betaalt nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, dan kun je die aanslag laten bijstellen. Je betaald direct minder belasting. Het is wel verstandig om de voorlopige aanslag weer aan te passen als de resultaten weer beter worden.

Verlaging invorderingsrente per direct

Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Verlaging van belastingrente

De Belastingdienst rekent belastingrente als ze een aanslag pas te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld om je niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve de inkomstenbelasting. Hiervoor gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *